Werken met voerbeloning.

door | aug 9, 2023 | Paardenwelzijn | 0 Reacties

In plaats van een blij paard dat een snoepje krijgt zie ik zie een paard dat continu `aan’ staat. Er lijkt een knop om te gaan waardoor het paard blijft zoeken hoe ze die voerbeloning kunnen krijgen. Voer leren weigeren en grenzen trekken wanneer er wel of niet een voerbeloning komt is bijna onmogelijk. Het vergt op zijn minst heel veel discipline van het paard. Gezien er veel gewerkt wordt met voerbeloning is het moeilijk te onderbouwen waarom ik deze mening heb.

Tijdens een bezoek aan een dierentuin werd er een show gegeven met walrussen. Ik was natuurlijk weer te laat en keek zijdelings mee. De walrussen vertoonden al hun kunstjes voor dat ene visje. En onder mij zwommen de zeeleeuwen heen en weer. Ze konden niet wachten tot zij aan de beurt waren om hun visjes te verdienen! Zeeleeuwen en walrussen worden op dezelfde manier getraind. Het enige, maar belangrijke verschil is, dat zij buiten deze training geen contact hebben met hun trainer. Voedsel leren weigeren hoeft dus ook niet. Daarbij komt dat het roofdieren zijn. Hun instinct werkt anders dan grazers zoals paarden.

Een interessante theorie waar ik al jaren mee worstel. Niet zodanig dat ik twijfel aan wat ik zie, want ik zie wel degelijk paarden die maar één focus hebben. Wat drijft het paard om zo diep door het stof te gaan?

Nogmaals, ik worstel al jaren met wat de focus is die ik steeds zie. Een paar weken geleden vond ik het antwoord. Totaal onverwacht!

Er komt een prachtig span het erf op gereden. Een shetlander met een mooie wagen achter zich. De dame op de bok weet alles te vertellen over de wolven die op het moment schapen en pony’s doden. Ze vertelt waar de wolven zich houden en waar ze naartoe trekken. Er worden zomaar 15 schapen gedood maar niet opgegeten. Ik vraag haar ‘ Maar hoe kan dat? De natuur regelt zichzelf toch?’. De vrouw legt uit: ‘Normaal wordt een kudde schapen onrustig. Ze gaan rennen, er wordt 1 schaap gepakt, de kudde kalmeert en de wolf neemt onopvallend het dode schaap mee. Nu lopen de schapen in een wei, ze kunnen niet weg dus blijven maar rennen. De wolf blijft getriggerd om een schaap te doden door de bewegingen, keer op keer. Het rennen is de knop aan om te doden. Zo zijn ook de kippen in het kippenhok ook voor de vos.

En dat is wat wij doen met voerbeloning. Keer op keer dat deel aanwakkeren om het gedrag te vragen van wat wij willen zien. De voerbeloning (rennende schapen) is de knop `aan’ voor het instinct om voerbeloning te krijgen.

Of ik mijn paarden nooit snoepjes geen? Jazeker! Altijd na het werk zonder dat ze daar een opdracht voor hoeven te doen.

Klanten vertellen

Google Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 15 beoordelingen
Facebook Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 34 beoordelingen
js_loader
Monique de Hont

Monique de Hont

NaturalHorseMo

Monique de Hont, geboren in 1975 te Dongen, ontdekte haar passie voor paarden op jonge leeftijd en begon haar reis als paardentrainer op een dressuurstal. Rond haar veertiende vormde Eefje, een pittige haflinger, een keerpunt in haar leven en bracht haar in contact met een nieuwe benadering van paarden, aangezien paardentaal destijds nog niet zo bekend was. Ze verdiepte zich in paardengedrag door veel te lezen en urenlang naar kuddes paarden te kijken. Haar carrière als paardengedragstrainer begon min of meer per toeval vanwege bezuinigingen in de zorg, waar ze eerder werkte. Monique volgde diverse cursussen en behaalde uiteindelijk haar diploma als paardengedragstrainer. Ze verbreedde haar kennis met trainingen bij gerenommeerde instructeurs, waaronder centered riding bij Magreet Bouwmeester en Technisch Trainen aan de Takt Academie van Mireille den Hoed. Haar fascinatie voor gedragsproblemen zowel naast als op het paard bleef groeien. Met 8 jaar ervaring heeft Monique haar eigen succesvolle bedrijf, Natural HorseMo, opgebouwd en haar motivatie blijft onverminderd: werken vanuit de taal van het paard blijft voor haar een geweldige ervaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


No, thanks!