Wel of geen zweetmes na het afsproeien paard?

door | aug 9, 2023 | Paardenwelzijn | 0 Reacties

Een paard heeft in verhouding veel inhoud en spiermassa en minder huidoppervlakte. Dit houdt in dat het paard het eerder warm heeft dan wij en minder makkelijk afkoelt. Als wij ons bij 20 graden prettig voelen is dat bij een paard tussen de 5 en 10 graden.

Op grote internationale wedstrijden wordt een hitte protocol gebruikt van 30 sec. koelen met koud water zodat de capillaire vaten dicht gaan. Er wordt geen water af gehaald met een zweet mes. Daarna 30 seconden wandelen zodat de capillaire vaten weer open gaan. Als slot 30 seconden in een windtunnel. Dit wordt herhaald tot de temperatuur weer 37 graden is. Dit kan wel 30 minuten duren.

Thuis zou je in plaats van bovenstaande je paard 1 minuut met koud water afsproeien, daarna 2 minuten wandelen. Dit herhalen tot het paard weer de juiste temperatuur heeft. Je kunt dit ook voelen door met platte hand op een grote spier te voelen.

Het antwoord op de vraag ligt in het midden. Haal je gelijk al het water weg met een zweetmes dan haal je heel het verkoelend effect weg. Maar laat je het paard lang staan zonder dat hij het eraf kan rollen, dan krijg je een warm waterdeken. Vooral op warme vochtige dagen waarbij het water niet goed kan verdampen.

Carolien Munsters is inspanningen fysioloog voor paarden en heeft veel onderzoek gedaan. Ze maakt trainingsprogramma`s voor topsporters.

Klanten vertellen

Google Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 11 beoordelingen
Facebook Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 33 beoordelingen
js_loader
Monique de Hont

Monique de Hont

NaturalHorseMo

Monique de Hont, geboren in 1975 te Dongen, ontdekte haar passie voor paarden op jonge leeftijd en begon haar reis als paardentrainer op een dressuurstal. Rond haar veertiende vormde Eefje, een pittige haflinger, een keerpunt in haar leven en bracht haar in contact met een nieuwe benadering van paarden, aangezien paardentaal destijds nog niet zo bekend was. Ze verdiepte zich in paardengedrag door veel te lezen en urenlang naar kuddes paarden te kijken. Haar carrière als paardengedragstrainer begon min of meer per toeval vanwege bezuinigingen in de zorg, waar ze eerder werkte. Monique volgde diverse cursussen en behaalde uiteindelijk haar diploma als paardengedragstrainer. Ze verbreedde haar kennis met trainingen bij gerenommeerde instructeurs, waaronder centered riding bij Magreet Bouwmeester en Technisch Trainen aan de Takt Academie van Mireille den Hoed. Haar fascinatie voor gedragsproblemen zowel naast als op het paard bleef groeien. Met 8 jaar ervaring heeft Monique haar eigen succesvolle bedrijf, Natural HorseMo, opgebouwd en haar motivatie blijft onverminderd: werken vanuit de taal van het paard blijft voor haar een geweldige ervaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *