Een paard heeft in verhouding veel inhoud en spiermassa en minder huidoppervlakte. Dit houdt in dat het paard het eerder warm heeft dan wij en minder makkelijk afkoelt. Als wij ons bij 20 graden prettig voelen is dat bij een paard tussen de 5 en 10 graden.
Op grote internationale wedstrijden wordt een hitte protocol gebruikt van 30 sec. koelen met koud water zodat de capillaire vaten dicht gaan. Er wordt geen water af gehaald met een zweet mes. Daarna 30 seconden wandelen zodat de capillaire vaten weer open gaan. Als slot 30 seconden in een windtunnel. Dit wordt herhaald tot de temperatuur weer 37 graden is. Dit kan wel 30 minuten duren.
Thuis zou je in plaats van bovenstaande je paard 1 minuut met koud water afsproeien, daarna 2 minuten wandelen. Dit herhalen tot het paard weer de juiste temperatuur heeft. Je kunt dit ook voelen door met platte hand op een grote spier te voelen.
Het antwoord op de vraag ligt in het midden. Haal je gelijk al het water weg met een zweetmes dan haal je heel het verkoelend effect weg. Maar laat je het paard lang staan zonder dat hij het eraf kan rollen, dan krijg je een warm waterdeken. Vooral op warme vochtige dagen waarbij het water niet goed kan verdampen.
Carolien Munsters is inspanningen fysioloog voor paarden en heeft veel onderzoek gedaan. Ze maakt trainingsprogramma`s voor topsporters.
0 reacties