Weer en water.

door | aug 9, 2023 | Paardenwelzijn | 0 Reacties

Een paardenlichaam bestaat voor 65% uit water. Water reguleert onder andere de spijsvertering en thermoregulatie.

Als algemene regel geldt, een paard in rust heeft minimaal 30-35 ml water per kg lichaamsgewicht nodig om de waterbalans op peil te houden. Dat betekent ongeveer 18 tot 21 liter voor een paard van 600 kg. Bij hoge temperaturen kan het oplopen tot 50 Liter.

Temperaturen boven de 29 graden Celsius verhogen de frequentie en het volume van de wateropname. Temperaturen onder de 7 graden Celsius kunnen de wateropname verminderen.

Het is belangrijk dat paarden altijd toegang hebben tot vers water.

Bij weidegang drinkt een paard minder want het gras bestaat uit 84% uit water. Maar bij hoge temperaturen verdampt dit vocht en droogt het gras uit.

Wanneer een paard hooi tot zijn beschikking heeft verhoogd de behoefte aan water. Dit om de opnamecapaciteit van de dikke darm te vergroten en om het vochtpeil op hoogte te houden. Tijdens het afbreken van eiwitten komt ook een kleine hoeveelheid water vrij.

Wanneer een paard extreem veel drinkt kan het duiden op een ziekte zoals bijvoorbeeld Cushing of insuline resistentie. Te weinig drinken vergroot het risico op uitdroging. Dit kun je zien bij verminderde elasticiteit van de huid, andere kleur tandvlees of een verhoogde hartslag. Bij twijfel raadpleeg de dierenarts.

Klanten vertellen

Google Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 15 beoordelingen
Facebook Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 34 beoordelingen
js_loader
Monique de Hont

Monique de Hont

NaturalHorseMo

Monique de Hont, geboren in 1975 te Dongen, ontdekte haar passie voor paarden op jonge leeftijd en begon haar reis als paardentrainer op een dressuurstal. Rond haar veertiende vormde Eefje, een pittige haflinger, een keerpunt in haar leven en bracht haar in contact met een nieuwe benadering van paarden, aangezien paardentaal destijds nog niet zo bekend was. Ze verdiepte zich in paardengedrag door veel te lezen en urenlang naar kuddes paarden te kijken. Haar carrière als paardengedragstrainer begon min of meer per toeval vanwege bezuinigingen in de zorg, waar ze eerder werkte. Monique volgde diverse cursussen en behaalde uiteindelijk haar diploma als paardengedragstrainer. Ze verbreedde haar kennis met trainingen bij gerenommeerde instructeurs, waaronder centered riding bij Magreet Bouwmeester en Technisch Trainen aan de Takt Academie van Mireille den Hoed. Haar fascinatie voor gedragsproblemen zowel naast als op het paard bleef groeien. Met 8 jaar ervaring heeft Monique haar eigen succesvolle bedrijf, Natural HorseMo, opgebouwd en haar motivatie blijft onverminderd: werken vanuit de taal van het paard blijft voor haar een geweldige ervaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


No, thanks!