Waarom een neusriem?

door | aug 9, 2023 | Paardenwelzijn | 0 Reacties

Vroeger trok men, tijdens oorlogen, te paard ten strijde. De soldaten werden vaak zonder enige ervaring op de paarden gezet. Als het paard steigerde ging de soldaat hangen aan de teugels om toch te kunnen blijven zitten. Door de grote druk op het bit leidde dit regelmatig tot een gebroken onderkaak van het paard. De reden dat men de neusriem is gaan gebruiken was om het paard te beschermen tegen deze breuk. De neusriem hield de kaken van het paard op elkaar waardoor hij meer tegenkracht kon geven.

Britse onderzoekers van het Bishop Burton College kwamen niet lang geleden tot de conclusie dat een gecombineerde neusriem (hoge neusriem en sperriem) de meeste druk op het neusbot geeft.
Tegenwoordig is bij bijna alle hoofdstellen een gecombineerde neusriem geïntegreerd. Vele ruiters gebruiken deze combinatie zonder dat ze zich bewust zijn van de verhoging van de druk op het neusbot.

Om het paard in de mogelijkheid te stellen zijn kaken te ontspannen is het noodzakelijk minstens twee vingers tussen de neusriem en de kaak te kunnen leggen. Als de neusriem te strak aangetrokken wordt ontstaat er een belemmering van de slikreflex. Een gevolg daarvan is ondermeer dat het paard zijn kaken niet meer kan verschuiven. Ook wordt het aannemen van het bit daardoor bemoeilijkt.

Dus gebruik niet zomaar een neusriem maar bedenk waarom je een neusriem gebruikt. Gebruik je een neusriem, kijk dan welke past bij jouw paard!

Klanten vertellen

Google Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 11 beoordelingen
Facebook Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 33 beoordelingen
js_loader
Monique de Hont

Monique de Hont

NaturalHorseMo

Monique de Hont, geboren in 1975 te Dongen, ontdekte haar passie voor paarden op jonge leeftijd en begon haar reis als paardentrainer op een dressuurstal. Rond haar veertiende vormde Eefje, een pittige haflinger, een keerpunt in haar leven en bracht haar in contact met een nieuwe benadering van paarden, aangezien paardentaal destijds nog niet zo bekend was. Ze verdiepte zich in paardengedrag door veel te lezen en urenlang naar kuddes paarden te kijken. Haar carrière als paardengedragstrainer begon min of meer per toeval vanwege bezuinigingen in de zorg, waar ze eerder werkte. Monique volgde diverse cursussen en behaalde uiteindelijk haar diploma als paardengedragstrainer. Ze verbreedde haar kennis met trainingen bij gerenommeerde instructeurs, waaronder centered riding bij Magreet Bouwmeester en Technisch Trainen aan de Takt Academie van Mireille den Hoed. Haar fascinatie voor gedragsproblemen zowel naast als op het paard bleef groeien. Met 8 jaar ervaring heeft Monique haar eigen succesvolle bedrijf, Natural HorseMo, opgebouwd en haar motivatie blijft onverminderd: werken vanuit de taal van het paard blijft voor haar een geweldige ervaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *