Van een banaan naar een rookworst!

door | aug 9, 2023 | Paardenwelzijn | 0 Reacties

Een paard is bijvoorbeeld linksgebogen. Ter verduidelijking spreekt men vaak over een linksgebogen banaan. Hoe je het ook noemt, de kenmerken van een links gebogen paard zijn

  • Er rust meer gewicht op de rechterschouder
  • Het paard is geneigd om stelling naar links te nemen.
  • De spieren aan de linkerkant zijn sterker en dus korter.
  • De spieren aan de rechterkant zijn slapper en dus langer.

De hals van het paard is als een roer. Er rust meer gewicht op de rechterschouder dus neemt het paard stelling naar links. Hoe meer stelling naar links hoe meer gewicht er komt op de rechterschouder. Met een linksgebogen paard een volte linksom rijden in stelling naar links maakt dat er nog meer gewicht op de buiten schouder komt. Het ‘begrenzen’met de buitenteugel helpt niet want je rijdt van een linksgebogen banaan op een hemaworst! Het paard klapt door naar links en leunt volledig op de rechterschouder.

De oplossing? Tja, dat is niet in een paar zinnen te beschrijven.

Lukt het je om geen stelling naar links te nemen op de linker volte voorkomt dat je op een hemaworst rijdt.

Lukt het om in stelling naar rechts een linkervolte te rijden zal het paard de hals laten vallen en dus nageeflijk lopen. Want als je verticale balans (gewicht schouders) klopt gaat het paard met een vallende hals lopen.

Let op, er zijn twee kanttekeningen.

  1. Een paard kan biomechanisch geen stelling nemen als er teveel gewicht op de schouder is.
  2. Er is meer nodig dan alleen stelling om gewicht over te hevelen.

Klanten vertellen

Google Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 15 beoordelingen
Facebook Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 34 beoordelingen
js_loader
Monique de Hont

Monique de Hont

NaturalHorseMo

Monique de Hont, geboren in 1975 te Dongen, ontdekte haar passie voor paarden op jonge leeftijd en begon haar reis als paardentrainer op een dressuurstal. Rond haar veertiende vormde Eefje, een pittige haflinger, een keerpunt in haar leven en bracht haar in contact met een nieuwe benadering van paarden, aangezien paardentaal destijds nog niet zo bekend was. Ze verdiepte zich in paardengedrag door veel te lezen en urenlang naar kuddes paarden te kijken. Haar carrière als paardengedragstrainer begon min of meer per toeval vanwege bezuinigingen in de zorg, waar ze eerder werkte. Monique volgde diverse cursussen en behaalde uiteindelijk haar diploma als paardengedragstrainer. Ze verbreedde haar kennis met trainingen bij gerenommeerde instructeurs, waaronder centered riding bij Magreet Bouwmeester en Technisch Trainen aan de Takt Academie van Mireille den Hoed. Haar fascinatie voor gedragsproblemen zowel naast als op het paard bleef groeien. Met 8 jaar ervaring heeft Monique haar eigen succesvolle bedrijf, Natural HorseMo, opgebouwd en haar motivatie blijft onverminderd: werken vanuit de taal van het paard blijft voor haar een geweldige ervaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


No, thanks!