Teugels aannemen.

door | aug 9, 2023 | Paardenwelzijn | 0 Reacties

Zoveel manieren, zoveel meningen over hoe een paard aan de teugel moet lopen.

De druk op de teugel is essentieel voor een correct contact met je paard. Wanneer de druk op de teugel te groot is, bijvoorbeeld te diep, te laag, te rond of op de onjuiste manier uitgevoerd, zal het paard zijn nek en kaakspieren vast zetten. Daarbij wordt het hoofd vaak achter de loodlijn (zie groene lijn) getrokken. Het kan ook zijn dat het paard zelf verlichting zoekt waardoor er veel druk komt op de wervels, met name de C-5, C-6 of C6-C7 (zie rood punten). Deze overbelasting kan voor artrose of synovitis (gewrichtsaandoeningen) zorgen.

Wanneer het paard op de loodlijn loopt (zie groene lijn) krijgen de wervels meer ruimte en kan het paard zichzelf en de ruiter gaan `dragen`.

Het tegenovergesteld is dat als er geen contact met de mond (of de neus) is het niet prettig is voor het paard. Het anticiperen op wat er gevraagd kan gaan worden kan het paard nerveus en onzeker maken. Dit komt vooral veel bij manegepaarden voor.

Klanten vertellen

Google Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 15 beoordelingen
Facebook Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 34 beoordelingen
js_loader
Monique de Hont

Monique de Hont

NaturalHorseMo

Monique de Hont, geboren in 1975 te Dongen, ontdekte haar passie voor paarden op jonge leeftijd en begon haar reis als paardentrainer op een dressuurstal. Rond haar veertiende vormde Eefje, een pittige haflinger, een keerpunt in haar leven en bracht haar in contact met een nieuwe benadering van paarden, aangezien paardentaal destijds nog niet zo bekend was. Ze verdiepte zich in paardengedrag door veel te lezen en urenlang naar kuddes paarden te kijken. Haar carrière als paardengedragstrainer begon min of meer per toeval vanwege bezuinigingen in de zorg, waar ze eerder werkte. Monique volgde diverse cursussen en behaalde uiteindelijk haar diploma als paardengedragstrainer. Ze verbreedde haar kennis met trainingen bij gerenommeerde instructeurs, waaronder centered riding bij Magreet Bouwmeester en Technisch Trainen aan de Takt Academie van Mireille den Hoed. Haar fascinatie voor gedragsproblemen zowel naast als op het paard bleef groeien. Met 8 jaar ervaring heeft Monique haar eigen succesvolle bedrijf, Natural HorseMo, opgebouwd en haar motivatie blijft onverminderd: werken vanuit de taal van het paard blijft voor haar een geweldige ervaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


No, thanks!