Paarden introduceren in een kudde.

door | aug 9, 2023 | Paardenwelzijn | 0 Reacties

Een paard introduceren in een kudde is nog niet zo makkelijk. Het is handig om de geschiedenis van het paard te weten. Een paard dat altijd alleen heeft gestaan heeft het sociale kuddegedrag in zekere zin verleerd. Dit zal zeker tot een escalatie kunnen leiden omdat het paard de ongeschreven regels van de kudde niet begrijpt.

Wanneer een veulen geleerd heeft weinig respect voor de persoonlijke ruimte te hebben en teveel vertroeteld is door mensen, zal dat in de kudde ook tot problemen kunnen leiden. We noemen dit: overhandled veulens.

Een paard heeft binnen de kudde vaak vriendschap met èèn paard. Zolang hij een maatje heeft, heeft hij geen behoefte aan een tweede vriendschap. Dus wanneer een kudde uit drie paarden bestaat is dit zeker een aandachtspunt. Er is een grotere kans dat èèn van de drie paarden buiten gesloten wordt.

Wanneer er een paard in een kudde wordt geintroduceerd kun je een draad tussen het nieuwe paard en de kudde spannen. Zo kunnen ze kennis maken met elkaar zonder dat er gevechten ontstaan. Wanneer het nieuwe paard een onderdanig karakter heeft of onder in de rangorde staat, is het verstandig om er, na een week, een paard bij te zetten. Het nieuwe paard zal na die week een echte eenheid vormen met het andere paard. Wanneer ze samen de kudde ingaan staat het nieuwe paard er niet alleen voor.

Een dominant nieuw paard kan over het algemeen zijn eigen boontjes wel doppen.

Loopt er een klophengst in de kudde, dan zal het nieuwe paard regelmatig met het hengstengedrag van de klophengst geconfronteerd worden. Dat geldt ook voor het gedrag van een laat gecastreerde ruin.

Dr. M. van Dierendonck heeft een aantal regels als leidraad.

Klik hier om deze te lezen.

Klanten vertellen

Google Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 15 beoordelingen
Facebook Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 34 beoordelingen
js_loader
Monique de Hont

Monique de Hont

NaturalHorseMo

Monique de Hont, geboren in 1975 te Dongen, ontdekte haar passie voor paarden op jonge leeftijd en begon haar reis als paardentrainer op een dressuurstal. Rond haar veertiende vormde Eefje, een pittige haflinger, een keerpunt in haar leven en bracht haar in contact met een nieuwe benadering van paarden, aangezien paardentaal destijds nog niet zo bekend was. Ze verdiepte zich in paardengedrag door veel te lezen en urenlang naar kuddes paarden te kijken. Haar carrière als paardengedragstrainer begon min of meer per toeval vanwege bezuinigingen in de zorg, waar ze eerder werkte. Monique volgde diverse cursussen en behaalde uiteindelijk haar diploma als paardengedragstrainer. Ze verbreedde haar kennis met trainingen bij gerenommeerde instructeurs, waaronder centered riding bij Magreet Bouwmeester en Technisch Trainen aan de Takt Academie van Mireille den Hoed. Haar fascinatie voor gedragsproblemen zowel naast als op het paard bleef groeien. Met 8 jaar ervaring heeft Monique haar eigen succesvolle bedrijf, Natural HorseMo, opgebouwd en haar motivatie blijft onverminderd: werken vanuit de taal van het paard blijft voor haar een geweldige ervaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


No, thanks!