Het psychisch welzijn.

door | aug 9, 2023 | Paardenwelzijn | 0 Reacties

Een paard alleen in de wei. Sommige mensen zien het probleem niet en andere wel.

Feit blijft dat een paard een kuddedier is. Het houden van één paard is onwenselijk, tenzij er dagelijks contact met één of meerdere soortgenoten mogelijk is. Zoals eerder gezegd is een paard een kuddedier. En een kudde is continu in beweging. Voortdurend wordt er bepaald wat de rangorde is, er wordt gegroomd, gespeeld enz.

De SRP, de sectorraad paarden, is hét aanspreekpunt voor de paardensector richting overheid. De SRP wil het houden van één paard niet verbieden. De kans is dan aanwezig, dat een tweede paard wordt aangeschaft, terwijl de financiële middelen om het paard te onderhouden onvoldoende zijn. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor het welzijn van het paard.

In 2011 schreef de SRP aan minister Bleker om het houden van een paard alleen niet te verbieden vanwege bovenstaande reden. In tegenstelling tot de Dierenbescherming die daar wel voor pleitte.

In Duitsland en Denemarken is het wel verboden om èèn paard te houden.

Zaak dus om bij de aanschaf van een paard na te denken over bovenstaande zaken. Een shetlander, geit of ezel kan een goed weidemaatje voor je paard zijn.

Ondanks dat er zoveel richtlijnen zijn voor huisvesting, zoals oppervlakte, stal, licht enz, lijkt het psychisch welzijn minder belangrijk te zijn.

In de scandinavische landen is het wettelijk verplicht het paard minimaal 12 uur buiten te laten staan.

Klanten vertellen

Google Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 11 beoordelingen
Facebook Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 33 beoordelingen
js_loader
Monique de Hont

Monique de Hont

NaturalHorseMo

Monique de Hont, geboren in 1975 te Dongen, ontdekte haar passie voor paarden op jonge leeftijd en begon haar reis als paardentrainer op een dressuurstal. Rond haar veertiende vormde Eefje, een pittige haflinger, een keerpunt in haar leven en bracht haar in contact met een nieuwe benadering van paarden, aangezien paardentaal destijds nog niet zo bekend was. Ze verdiepte zich in paardengedrag door veel te lezen en urenlang naar kuddes paarden te kijken. Haar carrière als paardengedragstrainer begon min of meer per toeval vanwege bezuinigingen in de zorg, waar ze eerder werkte. Monique volgde diverse cursussen en behaalde uiteindelijk haar diploma als paardengedragstrainer. Ze verbreedde haar kennis met trainingen bij gerenommeerde instructeurs, waaronder centered riding bij Magreet Bouwmeester en Technisch Trainen aan de Takt Academie van Mireille den Hoed. Haar fascinatie voor gedragsproblemen zowel naast als op het paard bleef groeien. Met 8 jaar ervaring heeft Monique haar eigen succesvolle bedrijf, Natural HorseMo, opgebouwd en haar motivatie blijft onverminderd: werken vanuit de taal van het paard blijft voor haar een geweldige ervaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *