Heb ik een klophengst?

door | aug 9, 2023 | Paardenwelzijn | 0 Reacties

Dat zou wel kunnen kloppen!

Hinniken, steigeren, schrapen, heftig reageren?

Geeft je paard veel problemen, kan hij ineens dominant worden, laad hij op bij het zien van merries?

Sta er eens bij stil dat het een klophengst kan zijn.

Men spreekt over een klophengst wanneer èèn of beide teelballen niet zijn afgedaald.

Deze blijft in de buikholte of liezen, er wordt dus nog gewoon testosteron aangemaakt waardoor het paard hengsten gedrag vertoond. In vele gevallen zelfs extremer.

Dit doordat de temperatuur in de buikholte hoger is dan in de balzak waardoor er meer testosteron aangemaakt .

Ook zorgt de hogere temperatuur voor een hogere kans op tumorvorming van de teelbal.

Om te achterhalen of het paard een klophengst is wordt er bloed af genomen. Als er nog een of meer testikels aanwezig zijn, is het testosterongehalte in het bloed hoger dan bij een ruin.

Er is een aflevering van de rijdende rechter over iemand die een klophengst heeft gekocht als ruin. Leuk en leerzaam om te bekijken.

Klik hier!

Klanten vertellen

Google Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 15 beoordelingen
Facebook Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 34 beoordelingen
js_loader
Monique de Hont

Monique de Hont

NaturalHorseMo

Monique de Hont, geboren in 1975 te Dongen, ontdekte haar passie voor paarden op jonge leeftijd en begon haar reis als paardentrainer op een dressuurstal. Rond haar veertiende vormde Eefje, een pittige haflinger, een keerpunt in haar leven en bracht haar in contact met een nieuwe benadering van paarden, aangezien paardentaal destijds nog niet zo bekend was. Ze verdiepte zich in paardengedrag door veel te lezen en urenlang naar kuddes paarden te kijken. Haar carrière als paardengedragstrainer begon min of meer per toeval vanwege bezuinigingen in de zorg, waar ze eerder werkte. Monique volgde diverse cursussen en behaalde uiteindelijk haar diploma als paardengedragstrainer. Ze verbreedde haar kennis met trainingen bij gerenommeerde instructeurs, waaronder centered riding bij Magreet Bouwmeester en Technisch Trainen aan de Takt Academie van Mireille den Hoed. Haar fascinatie voor gedragsproblemen zowel naast als op het paard bleef groeien. Met 8 jaar ervaring heeft Monique haar eigen succesvolle bedrijf, Natural HorseMo, opgebouwd en haar motivatie blijft onverminderd: werken vanuit de taal van het paard blijft voor haar een geweldige ervaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


No, thanks!