...

Een veel voorkomend misverstand over koliek.

door | aug 9, 2023 | Paardenwelzijn | 0 Reacties

Een groot misverstand is dat paarden niet mogen rollen wanneer zij koliek hebben.

Vroeger dacht men dat wanneer een paard ging rollen, er een verdraai ing in de darmen kon komen.

Met man en macht werd geprobeerd het paard overeind te houden door de staart omhoog te trekken en de zweep te gebruiken.

Inmiddels is bekend dat het liggen of rollen geen verdraaiing kan veroorzaken.

Maar vele van de jonge generatie zijn daar nog niet van op de hoogte. Blijkbaar hebben zij het weer van de oudere generatie overgenomen.

Wanneer een paard een verdraaing in de darmen heeft is de reden ernstige koliek. De dikke darm is 6 tot 8 meter lang en heeft halverwege een U bocht. Hierdoor is het kwetsbaar om een verdraaiing of verstopping te krijgen.

Wanneer er een verdraaiing of verstopping optreed kan de maag overvol raken en gaan scheuren. Een paard kan namelijk niet overgeven. Dus roep er altijd een dierenarts bij wanneer je koliek vermoed.

Zet het paard in een ruime paddock/ bak waar hij rustig kan gaan liggen zonder vast te geraken. Let goed op jezelf want door de pijn kan het paard zo onrustig zijn dat hij zichzelf of jou kan bezeren.

Koliek kan variëren van een lichte, onschuldige kramp tot een levensbedreigende verdraaiing of verstopping van de darmen of een verstopping met het risico op het scheuren van de maag doordat voedsel zich ophoopt.

Verschillende soorten koliek zijn;

Gaskoliek ontstaat door gasophoping in de darmen.

Krampkoliek treedt op als gevolg van verkramping van de darmen of een gedeelte daarvan.

•Zandkoliek treed op wanneer het paard teveel zand binnen krijgt.

•Koliek door verstoppingen in de darm

•Koliek door liggingsveranderingen van de darm

Wacht niet te lang met de dierenarts bellen wanneer je koliek vermoed. Laat tot die tijd het paard rustig stappen in een veilige omgeving. Wanneer de pijn te heftig wordt en hij wilt gaan liggen/ rollen, laat hem. En zorg voor een veilge positie voor jezelf.

Klanten vertellen

Google Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 19 beoordelingen
Facebook Beoordelingen
js_loader
Monique de Hont

Monique de Hont

NaturalHorseMo

Monique de Hont, geboren in 1975 te Dongen, ontdekte haar passie voor paarden op jonge leeftijd en begon haar reis als paardentrainer op een dressuurstal. Rond haar veertiende vormde Eefje, een pittige haflinger, een keerpunt in haar leven en bracht haar in contact met een nieuwe benadering van paarden, aangezien paardentaal destijds nog niet zo bekend was. Ze verdiepte zich in paardengedrag door veel te lezen en urenlang naar kuddes paarden te kijken. Haar carrière als paardengedragstrainer begon min of meer per toeval vanwege bezuinigingen in de zorg, waar ze eerder werkte. Monique volgde diverse cursussen en behaalde uiteindelijk haar diploma als paardengedragstrainer. Ze verbreedde haar kennis met trainingen bij gerenommeerde instructeurs, waaronder centered riding bij Magreet Bouwmeester en Technisch Trainen aan de Takt Academie van Mireille den Hoed. Haar fascinatie voor gedragsproblemen zowel naast als op het paard bleef groeien. Met 8 jaar ervaring heeft Monique haar eigen succesvolle bedrijf, Natural HorseMo, opgebouwd en haar motivatie blijft onverminderd: werken vanuit de taal van het paard blijft voor haar een geweldige ervaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


No, thanks!