Een groot misverstand is dat paarden niet mogen rollen wanneer zij koliek hebben.
Vroeger dacht men dat wanneer een paard ging rollen, er een verdraai ing in de darmen kon komen.
Met man en macht werd geprobeerd het paard overeind te houden door de staart omhoog te trekken en de zweep te gebruiken.
Inmiddels is bekend dat het liggen of rollen geen verdraaiing kan veroorzaken.
Maar vele van de jonge generatie zijn daar nog niet van op de hoogte. Blijkbaar hebben zij het weer van de oudere generatie overgenomen.
Wanneer een paard een verdraaing in de darmen heeft is de reden ernstige koliek. De dikke darm is 6 tot 8 meter lang en heeft halverwege een U bocht. Hierdoor is het kwetsbaar om een verdraaiing of verstopping te krijgen.
Wanneer er een verdraaiing of verstopping optreed kan de maag overvol raken en gaan scheuren. Een paard kan namelijk niet overgeven. Dus roep er altijd een dierenarts bij wanneer je koliek vermoed.
Zet het paard in een ruime paddock/ bak waar hij rustig kan gaan liggen zonder vast te geraken. Let goed op jezelf want door de pijn kan het paard zo onrustig zijn dat hij zichzelf of jou kan bezeren.
Koliek kan variëren van een lichte, onschuldige kramp tot een levensbedreigende verdraaiing of verstopping van de darmen of een verstopping met het risico op het scheuren van de maag doordat voedsel zich ophoopt.
Verschillende soorten koliek zijn;
Gaskoliek ontstaat door gasophoping in de darmen.
Krampkoliek treedt op als gevolg van verkramping van de darmen of een gedeelte daarvan.
•Zandkoliek treed op wanneer het paard teveel zand binnen krijgt.
•Koliek door verstoppingen in de darm
•Koliek door liggingsveranderingen van de darm
Wacht niet te lang met de dierenarts bellen wanneer je koliek vermoed. Laat tot die tijd het paard rustig stappen in een veilige omgeving. Wanneer de pijn te heftig wordt en hij wilt gaan liggen/ rollen, laat hem. En zorg voor een veilge positie voor jezelf.
0 reacties