Een paard dat hard is in de mond bestaat niet!

door | aug 9, 2023 | Paardenwelzijn | 0 Reacties

Het paard heeft, net als de mens, zintuigen zoals het horen, ruiken, zien, gevoel en de smaak. Wanneer we een bit of een bitloos hoofdstel gebruiken is het belangrijk dat we ons bewust zijn van de gevoeligheid van die zintuigen.

Het bit.

In de mond zitten ontelbare zenuwuiteinden die nauw verbonden zijn met het limbisch systeem in de hersenen. Dit gedeelte van de hersenen is verantwoordelijk voor het leren en de emoties van het paard.

Er is geen enkel paard ‘hard’ in de mond. Pijnreceptoren kunnen niet uit gaan of verdwijnen. Ieder paard reageert anders op pijn. Net als mensen kunnen paarden introvert, de pijn ondergaan of extravert zijn, terug vechten. Tekenen van pijn kunnen zijn: het vast zitten aan één kant (als de ruiter rechtshandig is zit het paard meestal links vast), de mond openen, extreem slijmen of de teugels uit de handen trekken.

Bitloos.

Gezien de zenuwuiteinden in het hoofd moet de ruiter voorzichtig zijn met de drukpunten. Bij bitloos rijden is er sprake van druk op die zenuwen. Dunne scherpe halsters, zoals touwhalsters, werken heel scherp in op die drukpunten. Ook moet men opletten dat er achter de oren geen druk gezet wordt omdat hier ook gevoelige zenuwbanen lopen.

De neusriem moet nooit te strak worden aangesnoerd, dit geldt ook voor bitloze hoofdstellen.

Uiteindelijke conclusie is dat een harde of zachte mond afhangt van de hand van de ruiter.

Klanten vertellen

Google Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 15 beoordelingen
Facebook Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 34 beoordelingen
js_loader
Monique de Hont

Monique de Hont

NaturalHorseMo

Monique de Hont, geboren in 1975 te Dongen, ontdekte haar passie voor paarden op jonge leeftijd en begon haar reis als paardentrainer op een dressuurstal. Rond haar veertiende vormde Eefje, een pittige haflinger, een keerpunt in haar leven en bracht haar in contact met een nieuwe benadering van paarden, aangezien paardentaal destijds nog niet zo bekend was. Ze verdiepte zich in paardengedrag door veel te lezen en urenlang naar kuddes paarden te kijken. Haar carrière als paardengedragstrainer begon min of meer per toeval vanwege bezuinigingen in de zorg, waar ze eerder werkte. Monique volgde diverse cursussen en behaalde uiteindelijk haar diploma als paardengedragstrainer. Ze verbreedde haar kennis met trainingen bij gerenommeerde instructeurs, waaronder centered riding bij Magreet Bouwmeester en Technisch Trainen aan de Takt Academie van Mireille den Hoed. Haar fascinatie voor gedragsproblemen zowel naast als op het paard bleef groeien. Met 8 jaar ervaring heeft Monique haar eigen succesvolle bedrijf, Natural HorseMo, opgebouwd en haar motivatie blijft onverminderd: werken vanuit de taal van het paard blijft voor haar een geweldige ervaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


No, thanks!