De zit

door | aug 9, 2023 | Paardenwelzijn | 0 Reacties

In de afgelopen eeuwen zijn er verschillende ideen geweest over houding en zit.

In de negentiende eeuw dacht men heel anders over de zit als nu. Tijdens een sprong verplaatste men zich naar achteren. Dit, omdat de achterbenen van het paard sterker zijn en het paard het gewicht zo beter zou kunnen dragen. De Italiaanse ritmeester Federico Caprilli ontwikkelde de verlichte zit, iets totaal anders dan men gewend was.

‘Hakken naar beneden, tenen naar binnen, borst vooruit’!

Herkenbare tips van je vroegere instructeur?

‘Handen stil, kijk waar je naartoe gaat’!

Voor de meeste van ons wel herkenbaar denk ik.

‘O ja, en houd je knieen aangesloten aan het zadel’.

Sommige van ons moesten zelfs een papiertje tussen hun been en het zadel houden. Ik ben er mee opgegroeid in elk geval.

Nu weet ik inmddels dat je het paard enorm kunt belemmeren door een vaste zit.

Hoe dan wel?

Het valt immers niet mee om op een bewegend dier stil te zitten! Wat nu, als die regels van vroeger helemaal omgedraaid worden? Dus stel je voor, je tenen mogen naar buiten wijzen in de lijn van je knie, je hakken mogen op een natuurlijke manier hangen zonder dat je ze hoeft uit te drukken! Houd geen spanning op het zadel met je knieën en zit vooral niet stil maar beweeg met je paard mee!

Wanneer je mee beweegt en rijdt vanuit je botten en gewrichten in plaats vanuit je spieren zul je merken dat je paard veel vrijer beweegt. Deze manier van rijden heet: Centered Riding.

Zoek eens een Centered Riding instructeur op in jouw buurt en ervaar het zelf!

Klanten vertellen

Google Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 11 beoordelingen
Facebook Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 33 beoordelingen
js_loader
Monique de Hont

Monique de Hont

NaturalHorseMo

Monique de Hont, geboren in 1975 te Dongen, ontdekte haar passie voor paarden op jonge leeftijd en begon haar reis als paardentrainer op een dressuurstal. Rond haar veertiende vormde Eefje, een pittige haflinger, een keerpunt in haar leven en bracht haar in contact met een nieuwe benadering van paarden, aangezien paardentaal destijds nog niet zo bekend was. Ze verdiepte zich in paardengedrag door veel te lezen en urenlang naar kuddes paarden te kijken. Haar carrière als paardengedragstrainer begon min of meer per toeval vanwege bezuinigingen in de zorg, waar ze eerder werkte. Monique volgde diverse cursussen en behaalde uiteindelijk haar diploma als paardengedragstrainer. Ze verbreedde haar kennis met trainingen bij gerenommeerde instructeurs, waaronder centered riding bij Magreet Bouwmeester en Technisch Trainen aan de Takt Academie van Mireille den Hoed. Haar fascinatie voor gedragsproblemen zowel naast als op het paard bleef groeien. Met 8 jaar ervaring heeft Monique haar eigen succesvolle bedrijf, Natural HorseMo, opgebouwd en haar motivatie blijft onverminderd: werken vanuit de taal van het paard blijft voor haar een geweldige ervaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *