Balans van paard en ruiter

door | aug 9, 2023 | Paardenwelzijn | 0 Reacties

Als een paard in volle galop een bocht maakt, bijvoorbeeld tijdens het spelen in de wei, gaat hij schuin door de bocht. Dat is geen enkel probleem want het paard kent precies zijn balanspunt en weet hoe schuin hij kan gaan. Net als wij, mochten wij ooit door een bocht rennen tijdens hardlopen. Maar nu dragen we een kind op onze rug, oftewel, een ruiter op de rug van het paard. Met een kind op je rug moet je heel anders de slalom gaan lopen. Je zal meer moeten indraaien omdat je anders om zult vallen. Je balanspunt verandert zodat, wanneer je te schuin door de bocht gaat, je bij moet stappen om te voorkomen dat je gaat vallen. In paardentaal is dit versnellen of zelfs bokken. Een paard moet heel zijn lichaam anders gaan gebruiken om een ruiter te kunnen dragen. In plaats van schuin door de bocht moet het paard gaan indraaien.
Als een jong paard voor het eerst een ruiter op zijn rug heeft en gaat bokken wordt dat een drama. Hoe gekkere sprongen het paard maakt hoe meer stress het voelt om het uit balans zijn. Leer het paard, vóór het zijn eerste ruiter gaat dragen, aan de hand zijn lichaam anders te gebruiken. Dat scheel veel angst en stress en is veiliger voor de ruiter.
Niet alleen het paard moet in balans zijn met een ruiter, de ruiter moet zelf ook in balans zijn. Denk aan dat kind op je rug dat veel te ver naar achter helt. Je bent dan geneigd langzamer te gaan lopen of zelfs te stoppen met lopen. Zo is het met ruiters die teveel naar links of rechts hellen. Heb je weleens een kind op je rug gehad dat uit angst heel hard ging klemmen met de benen? Niet fijn! Klemmen is ook niet fijn voor het paard. Centered riding geeft je inzicht en tools om je paard zo min mogelijk in de weg te zitten maar juist mee te gaan in de beweging.

FotoSilke Rottermann

Klanten vertellen

Google Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 15 beoordelingen
Facebook Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 34 beoordelingen
js_loader
Monique de Hont

Monique de Hont

NaturalHorseMo

Monique de Hont, geboren in 1975 te Dongen, ontdekte haar passie voor paarden op jonge leeftijd en begon haar reis als paardentrainer op een dressuurstal. Rond haar veertiende vormde Eefje, een pittige haflinger, een keerpunt in haar leven en bracht haar in contact met een nieuwe benadering van paarden, aangezien paardentaal destijds nog niet zo bekend was. Ze verdiepte zich in paardengedrag door veel te lezen en urenlang naar kuddes paarden te kijken. Haar carrière als paardengedragstrainer begon min of meer per toeval vanwege bezuinigingen in de zorg, waar ze eerder werkte. Monique volgde diverse cursussen en behaalde uiteindelijk haar diploma als paardengedragstrainer. Ze verbreedde haar kennis met trainingen bij gerenommeerde instructeurs, waaronder centered riding bij Magreet Bouwmeester en Technisch Trainen aan de Takt Academie van Mireille den Hoed. Haar fascinatie voor gedragsproblemen zowel naast als op het paard bleef groeien. Met 8 jaar ervaring heeft Monique haar eigen succesvolle bedrijf, Natural HorseMo, opgebouwd en haar motivatie blijft onverminderd: werken vanuit de taal van het paard blijft voor haar een geweldige ervaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


No, thanks!