Over Horsemo

Paardentaal vertaald

Natural HorseMo staat voor Natural Horsemanship.

Wat is Natural Horsemanship?

Aan het begrip ‘Natural Horsemanship’ worden verschillende definities gegeven. Voor Natural HorseMo betekent het de basis van de omgang met paarden. Door de eerste stap naar het paard in hun eigen taal te zetten, zal het voor het paard makkelijker zijn een stap naar ons te doen, in een voor hem onbekende taal. Daarnaast is Natural HorseMo voor het behoudt van de persoonlijkheid van het paard. Er blijft ruimte voor het paard om zichzelf te laten zien. Vindt een paard iets moeilijk wordt daar de tijd en ruimte gegeven om het rustig op te bouden. Zet een paard een keer een pas verkeerd wordt dat niet gelijk ‘afgestraft’.

Al blijft de mens leider, omdat een paard nou eenmaal zelf niet weet wat wel en niet gevaarlijk is in onze mensenwereld, zijn de kaders breed genoeg voor het paard om in te bewegen. Zo zie je de diversiteit verschijnen van alle verschillende persoonlijkheden van de paarden!

De vrijheid binnen kaders betekent voor natural horsemo natural horsemanship!

Team Horsemo

Monique de Hont

Mijn naam is Monique de Hont, geboren in 1975 te Dongen.

Ik trainde al vroeg paarden op een dressuurstal. Toch bleef ik zoekende naar wat ik wou.

Rond mijn veertiende kreeg ik Eefje, een pittige haflinger. Door het bezig zijn met Eefje leerde ik dat de omgang met paarden anders kon. Het intrigeerde mij, in die tijd was paardentaal nog niet zo bekend.

Sindsdien las ik veel boeken over paardengedrag. Ik kon uren kijken naar een kudde paarden of ze nu in een wei liepen of ergens in het wild.

Ik ging enkele cursussen volgen van leerlingen van Klaus Hemphing.

Per toeval rolde ik het vak in! Door bezuinigingen in de zorg waar ik werkzaam was werd de deur geopend om van mijn hobby mijn werk te gaan maken.

Nog weer wat later ben ik begonnen en afgestudeerd als paarden gedragstrainer. Ik schoolde bij als centered riding instructor bij Magreet Bouwmeester en vervolgens de eerste twee jaar Technisch trainen bij de Takt academie van Mireille den Hoed. Simpelweg om de reden dat ook gedragsproblemen tijdens het rijden niet zomaar ontstaan. Zowel gedragsproblemen naast en op het paard fascineren mij.

Inmiddels bestaat mijn bedrijf Natural HorseMo 8 jaar! Mijn motivatie was en is nog steeds dat het geweldig is te werken vanuit de taal van het paard.

Theo Huijben

Theo Huijben runt de pensionstal De Tequilla Hoeve. Dit is ook de thuisbasis voor het opleidingscentrum Natural HorseMo. 

Theo brengt zijn vrije tijd door met zijn vrouw Monique, zijn kinderen en kleinkinderen. 

Maartje Hamelink

Docent

Barbara Jansen

Barbara Jansen gaat over de planning bij Natural HorseMo. Alle aanvragen verwerkt ze in de agenda en zo komt Monique zelden te laat (5 min daar gelaten…)

Lezing Karel de Lange

Karel de lange

Docent

Robert Burgmans

Robert Burgmans is de vaste hoefsmid bij Natural HorseMo. Daarnaast helpt Robert paarden die die niet voorwaarts zijn tot niet meer kunnen lopen ondanks vele bezoeken bij klinieken. Een haarscherp vakmansoog maakt dat Robert paarden weer in de goede stand kan zetten waardoor verbetering direct zichtbaar is. Vele zijn hierdoor van een vroeg pensioen tot zelfs euthenasie gered! 

Huub Rietberg

Huub Rietberg is gericht op het corrigeren van volledige biomechanische bewegingen van de mond, het hoofd en de nek in relatie tot het hele lichaam van het paard. Jarellang is hij de de vaste tandarts bij Natural HorseMo maar ook probleempaarden worden regelematig door Monique doorgestuurd naar Huub!


No, thanks!