Trainingen / Lessen

NaturalHorseMo: Paardentaal vertaald

Balanslessen

Balans van de ruiter

Zit de ruiter niet in balans kunnen wij niet verwachten dat het paard in balans loopt!
Met de principes van centered riding geef ik balansles. Houding en zit kan het paard helpen of belemmeren.
Alle gewrichten van de ruiter moeten kunnen bewegen. Zet de ruiter één gewricht vast volgen de andere gewrichten ook. Daarbij geld de regel van comparable parts; dat wat de ruiter vast zet zal het paard ook vast zetten. Zachte ogen, blokken bouwen, intentie, ademhaling en rijden vanuit botten zorgen dat we het paard zo min mogelijk belemmeren in het lopen. Er zijn zoveel oefeningen wat een ruiter in balans kan brengen waardoor het voor, zowel paard als ruiter, fijner en leuker wordt!

 

 

Paard in balans

Kenmerkend voor het paard in balans is dat we het paard nooit via de teugel naar beneden vragen.
Als een paard niet in balans kan lopen gaat het paard rennen, bollen, steigeren of staken. Een ruiter op de rug van het paard zorgt namelijk voor een ander balanspunt wat voor een paard niet vanzelfsprekend is. Vergelijk het met als je zou lopen met een kind in je nek. Dan moet je anders de hoek om, bukken of stil gaan staan. Als een paard geen ruietr draagt kan hij plat door de bocht galoperen. Met een ruiter gaat dat niet want dan zou hij omvallen. De verandering van het balanspunt vraagt andere buigingen en dus ander gebruik van het lichaam. Wanneer de verdeling op beide schouders klopt (verticale balans) laat het paard de hals zelf vallen. Een goed samenspel laat het paard jouw hand opzoeken en vanuit hier kun je door naar de horizontale balans.

Tarieven Rijlessen

€45 
45 min hier of op locatie
€0,30 per km

Meer informatie of een afspraak maken?

Is je intresse gewekt en wil je meer weten over wat Natural Horsemo voor jou kan betekenen of wil je een afspraak maken? Neem nu direct contact met ons op! We helpen je graag.

Natural Horsemanship

Grondwerk

Grondwerk met paarden verwijst naar verschillende activiteiten en oefeningen die worden uitgevoerd met een paard terwijl de ruiter zich op de grond bevindt, zonder op het paard te rijden. Dit type werk is gericht op het opbouwen van communicatie, vertrouwen, respect en gehoorzaamheid tussen de ruiter (of begeleider) en het paard. Grondwerk kan worden gebruikt als een effectieve manier om de relatie tussen een ruiter en een paard te versterken, gedragsproblemen aan te pakken, nieuwe commando’s aan te leren en het algemene gedrag en de houding van het paard te verbeteren.

Tarieven Grondwerk

€45 
45 min hier of op locatie
€0,30 per km

Les inhoud natural horsemanship

Loswerken

In deze les leer je de taal van je paard te begrijpen. Dat is de basis voor al het andere wat je wilt gaan doen met je paard.

We gaan het paard loswerken

Je leert dan wat de positie die het paard inneemt betekent, wat jouw positie ten opzichte van je paard betekent en je leert welke signalen jouw lichaam, soms onbewust, geeft aan je paard.

Grondwerk

Deze les is een verdieping van ‘Grondwerk 1’.

Je leert onder andere je paard achterwaarts en zijwaarts te lopen. Ook leer je je paard achterwaarts de L-shape te lopen en over micadobalkjes te stappen.

Lange lijnen

In deze les leer je werken met lange lijnen.

Longeren met lange lijnen is een leuke afwisseling voor jou en je paard. Ook is het handig, tijdens het inrijden van een jong paard, de lange lijnen te gebuiken. Zo leer je het paard wat links en rechts is, halt te houden en achteruit te gaan. Dat is belangrijk om te doen voordat er een ruiter op gaat. Ook kun je de lange lijnen gebruiken om een geblesseerd paard licht te trainen. Lange lijnen is ook een leuke afwisseling voor paarden die niet bereden kunnen worden zoals kleine shetlanders.

Schriktraining

In deze training leer je hoe je je paard kunt laten wennen aan situaties die het paard eng vindt.

We trainen met verschillende materialen zoals: paraplus, water, plastic, zeil, een sliertengordijn enz. Op deze manier dèsensibiliseer je je paard. Dat houdt in dat je paard gewend raakt aan situaties die onverwachts of eng voor hem zijn.

Ook dit kan een goede afwisseling zijn in je trainingen!

Aan de hand werken

Aan de hand werken heeft meerdere voordelen. Het paard kan gymnastiseren zonder ruiter, de ruiter kan vanaf de grond zien wat er gebeurd en het is superleuk om te doen!

Meer informatie of een afspraak maken?

Is je intresse gewekt en wil je meer weten over wat Natural Horsemo voor jou kan betekenen of wil je een afspraak maken? Neem nu direct contact met ons op! We helpen je graag.

Gedragstraining

Trailerladen

We vragen best veel van een paard als we hem in een kleine afgesloten ruimte willen zetten.

Een paard is immers een vluchtdier, dus opgesloten zijn is tegen zijn natuurlijk gedrag in. Zijn instinct vertelt hem te vluchten uit die ruimte.

Gelukkig is een paard leergierig en bereidt ons te volgen. De manier waarop je een paard mee vraagt die kleine ruimte in te gaan is essentieel! De interactie tussen jou en je paard zal bepalend zijn voor zijn gedrag. Dit soort vaardigheden leer je in de sessies trailerladen!

Tarieven Trailerladen

€55 
60 min hier of op locatie
€0,30 per km

Jonge paarden

De training van het jonge paard is essentieel voor zijn verdere leven. Een rustige opbouw van de training is bepalend voor de verdere ontwikkeling van het paard.

In deze training leer ik het jonge paard netjes mee te lopen aan de hand. Ook krijgt hij zijn eerste zadel op. Daarna leert het paard werken met de lange lijnen. Het doel hiervan is dat hij de hulpen voor links en rechts, het halthouden en het achteruit lopen al kent voordat er een ruiter op gaat.

Natural HorseMo werkt met een speciaal trainingszadel en een vaste procedure om de training, voor zowel mens als paard, veilig te laten verlopen.

Tarieven Jonge paarden

€45 
45 min hier of op locatie
€0,30 per km

Gedragsproblemen

Onder gedragsproblemen vallen o.a. de volgende onderwerpen; een paard die niet stil staat op de poestsplaats of tijdens het opstappen, een paard durft alleen niet het erf af, een paard is extreem schikachtig of loopt dwars door je heen. Dit is een kleine greep uit de problemen die jouw paard en jij kunnen hebben.

Alles wat voor ons, en meestal ook voor het paard, ongewenst gedrag is heeft bijna altijd een reden. Dit kan onstaan vanuit pijn, onbegrip of succes in gedrag. Natural HorsemMo vindt het belangrijk om de beweegredenen goed te doorgronden. Als het probleem voortkomt uit succes in gedrag hebben dan nemen we de eigenaar mee in het training zodat je er ook zelf mee aan de slag kan!

Tarieven Gedragsproblemen

€45 
45 min hier of op locatie
€0,30 per km

Rijproblemen

Rijproblemen ontstaan zelden vanuit tegenwerking van het paard al lijkt dit vaak wel zo! Een paard compenseerd vaak met een ruiter op de rug en dan worden voor ons simpele vragen als stelling binnen of over de hoefslag lopen een druppel die de emmer doen overlopen. Dit kan zich uiten in staken, versnellen tot bokken, steigeren of zichzelf zelfs achterover laten vallen.

Natural horseMo kan jou en jouw paard helpen door het probleem zichtbaar te maekn en handvaten hoe jullie dit kunnen verhelpen.

Tarieven Rijproblemen

€45 
45 min hier of op locatie
€0,30 per km

Meer informatie of een afspraak maken?

Is je intresse gewekt en wil je meer weten over wat Natural Horsemo voor jou kan betekenen of wil je een afspraak maken? Neem nu direct contact met ons op! We helpen je graag.


No, thanks!