Staat jouw paard op ‘de handrem’?

door | sep 20, 2023 | Blog | 0 Reacties

Al een tijdje geef ik les aan een leuke combinatie. Een pony met een sterke eigen mening en een eigenaresse die daar perfect de ondertiteling bij kan vertellen. Het zal je niet verbazen dat ik regenmatig in lachen uitbarst als ik deze twee aan het lesgeven ben.

De pony komt van ver. Toen we begonnen kon ze de bak niet eens doorstappen. Met enige overredingskracht hebben we de pony zover dat ze rond stapt, draf is nog een uitdaging. Disbalans speelt haar parten. Maar meerdere facetten houden haar tegen. Haar eigen sterke wil die zegt ‘Nee, ik kan dit niet!’. En de ruiter die al duwend op haar zit in de hoop dat ze voorwaarts gaat. We hebben hier tijdens de lessen al meer aandacht aan besteed. Maar nu, nadat de osteopaat heeft aangegeven dat we de pony echt aan moeten zetten, bleef mijn aandacht op de ruiter. Ik heb twee Franklin ballen tussen haar knieën en zadel geplaatst. Zeer oncomfortabel voor de ruiter en dit hadden we al eens gedaan. Maar nu riep ik onverbiddelijk gaan! Draven! De pony draafde zo hard en je kon de disbalans van de ruiter zien herstellen door de ballen. Nadat we dit een aantal keer herhaald hebben vond de pony het wel welletjes en stopte ermee, haar sterke eigen wil nam de boventoon. Maar voor ons een les dat de ruiter echt los moet zitten om deze pony überhaupt aan het lopen te krijgen.

Uitleg reflexpunt trapezium spier

Op de bovenstaande foto is te zien waar het reflexpunt van de trapezius spier in het lichaam van een paard loopt. Deze spier tilt de schouder op en beweegt de schouder naar voren en naar achteren. Dit is een reflexpunt. Dit is net als dat er met een hamertje tegen je knie wordt geklopt en je onderbeen naar voren komt. Als er druk op de trapezius spier komt verstrakt de gehele schouder. Dit is dus ook de reden waarom een hengst tijdens het dekken in de schoft van het andere paard bijt. Dit gebeurt ook bij roofdieren: zij springen naar de schoft van hun prooi. Het verstoort de voorwaartse beweging van de voorbenen omdat de schouder wordt geblokkeerd.

Als je het gevoel hebt dat je paard op de rem staat of het paard heeft moeite met het zich oprichten of uitstrekken, controleer dan of het zadel de schoft genoeg vrijheid geeft. En let op dat je niet klemt met je knieën. Want als het zadel of jouw knieën op de trapezius spier drukt (zie rood gekleurd gedeelte) staat de schouder van je paard eigenlijk op de handrem!

Klanten vertellen

Google Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 11 beoordelingen
Facebook Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 33 beoordelingen
js_loader
Monique de Hont

Monique de Hont

NaturalHorseMo

Monique de Hont, geboren in 1975 te Dongen, ontdekte haar passie voor paarden op jonge leeftijd en begon haar reis als paardentrainer op een dressuurstal. Rond haar veertiende vormde Eefje, een pittige haflinger, een keerpunt in haar leven en bracht haar in contact met een nieuwe benadering van paarden, aangezien paardentaal destijds nog niet zo bekend was. Ze verdiepte zich in paardengedrag door veel te lezen en urenlang naar kuddes paarden te kijken. Haar carrière als paardengedragstrainer begon min of meer per toeval vanwege bezuinigingen in de zorg, waar ze eerder werkte. Monique volgde diverse cursussen en behaalde uiteindelijk haar diploma als paardengedragstrainer. Ze verbreedde haar kennis met trainingen bij gerenommeerde instructeurs, waaronder centered riding bij Magreet Bouwmeester en Technisch Trainen aan de Takt Academie van Mireille den Hoed. Haar fascinatie voor gedragsproblemen zowel naast als op het paard bleef groeien. Met 8 jaar ervaring heeft Monique haar eigen succesvolle bedrijf, Natural HorseMo, opgebouwd en haar motivatie blijft onverminderd: werken vanuit de taal van het paard blijft voor haar een geweldige ervaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *