...

Opleiding instructeur paardentaal Vertaald onder het zadel

door | mrt 24, 2024 | Blog | 0 Reacties

Er zijn veel paarden die onder het zadel kunnen incasseren. Ik schrijf bewust ‘veel’. Paarden die moeten incasseren om te kunnen doen wat de ruiter vraagt, ondanks de scheefheid en houding waardoor het bijna onmogelijk is. Paarden die als stout worden weggezet terwijl het paard alleen maar aangeeft dat het zo niet kan lopen. Paarden in Grand Prix met een totaal verkeerd lichaamsgebruik scoren hoge punten. Hoe is het toch mogelijk dat dit in deze tijd nog voorkomt? Met alle kennis van nu en alle toegang tot deze kennis zou je toch denken dat men beter weet. Maar men denkt echt oprecht goed bezig te zijn. Laten we het erop houden dat het een proces van bewustwording is die langzaam uitbreid, heel langzaam.

Problemen bij het paard onder het zadel.

Natuurlijk zijn er paarden die het niet meer kunnen incasseren. Ze zijn minder cool in het hoofd of juist wel waardoor ze minder onder de indruk zijn van de straf die ze krijgen. Ik denk ook dat het ene paard handiger is in lichaamsgebruik of compenseren dan het andere. En dan komen de problemen tijdens het rijden. Het ene paard gaat staken en en steigeren. Het andere paard schiet er vandoor. Dan heb je ook nog paarden die overal van schrikken of zichzelf in een rodeo voortbewegen. Paarden die niet meer bereikbaar zijn en/of ruiters die door dit gedrag onzeker zijn geworden komen bij mij terecht. In de loop der jaren heb ik een trainingstechniek ontwikkeld die bijna bij alle paarden goede resultaten geeft. Dit is het tegenover gestelde van een paard er ‘doorheen’ vragen. Maar het paard alle tijd geven om een stapje te doen tot ze zelf vertrouwen krijgen. Dat zijn de mooiste momenten van het hele traject.

Paard in balans.

Als het paard in balans loopt, met of zonder ruiter, ontstaat er ontspanning in het lichaam. Dit gebeurt vooral als de verticale balans goed verdeeld is. Dat is het gewicht tussen de schouders. Deze ontspanning zorgt voor een vallende hals wat het begin van nageeflijk zijn is. Dat is een biomechanische reactie waar geen teugeldruk voor nodig is. De stappen die ik met het paard doorneem zijn eerst zonder ruiter. Denk aan longeren in balans, werken aan de hand en aan de lange lijnen in balans. Zodra er een ruiter op het paard zit verandert zijn balanspunt. Stel je voor; er zit een kind in je nek. Dan pak je in een andere houding een papiertje van de grond dan dat er geen kind in je nek zit. Zo voelt het denk ik ook voor een paard. Als je niet door je knieën zakt maar voorover bukt om dat papiertje te pakken lig je beide op de grond of je moet hard naar voren rennen om dat te voorkomen. Gaat het werken zonder ruiter goed begin ik met werken aan de hand met de ruiter erop. Maar dit kan ik het begin maar enkele stappen betekenen. Het paard bepaald het tempo.

Opleiding tot gedragstrainer.

In de opleiding Paardentaal Vertaald wordt probleemgedrag onder het zadel kort behandeld. Als gedragstrainer moet je weten wat de oorzaken kunnen zijn van probleemgedrag onder het zadel. Daarbij is de houding van het paard ook veel bepalend tijdens spanning en heb je als gedragstrainer dus ook kennis nodig van de biomechanica. Hoe spannender het paard iets vind hoe schever het in zijn lijf zal lopen. Help je dit paard in balans te lopen zal het makkelijker gaan ontspannen en minder snel schrikken. Maar gedragstraining als trailerladen, problemen oplossen bij de hoefsmid of dierenarts, het paard trainen om alleen naar buiten te gaan of het starten van een jong paard. Zoveel onderwerpen die we in die twee jaar behandelen dat er maar korte tijd is voor het probleemgedrag onder het zadel. Na het behalen van het certificaat instructeur Paardentaal Vertaald Pro, de professionele variant, kun je jezelf verzekeren als professionele paardengedragstrainer. Dit is echter alleen naast het paard. Zodra iemand op het paard zit moet je als rijinstructrice/instructeur gediplomeerd zijn. En terecht want dan spelen er weer andere risico’s en al helemaal als het over probleemgedrag onder het zadel gaat.

Opleiding tot gedragstrainer voor paarden onder het zadel.

In deze opleiding leer je over de biomechanica, Je leert het analyseren van een probleem, Je leert het paard in balans brengen aan de hand en onder het zadel aan bod. Het is veel leerstof voor een jaar en is echt gebaseerd op de basis. Dit zodat je het paard kan helpen in balans lopen met een ruiter waardoor het geen stress meer hoeft te hebben. Het jaar bestaat uit zeven weekenden hebben deze onderwerpen;

Theorie

  • Het paard in het evenwichtsmodel
  • Pijn herkennen bij paarden onder het zadel
  • Het herstellen van de verticale en horizontale balans
  • Probleemgedrag onder het zadel

Praktijk

  • Werken met twee en vier lijnen
  • Paard in balans (rijden)
  • Ruiter in balans (rijden)
  • Werken aan de hand
  • Longeren in balans
  • Werken met een combinatie

Het jaar wordt afgesloten met twee praktijkexamens. Na het behalen van twee examen kunnen de studenten zich verzekeren als rijinstructeur. Maar ook tijdens dit jaar kun je kiezen uit een vrijwillige of pro variant. Om deel te nemen aan deze opleiding zijn wel een paar eisen. Je moet de open clinic gevolgd hebben van loswerken en lange lijnen. Deze clinic is twee dagen en is voor iedereen die meer wilt leren over loswerken en lange lijnen. Deze clinic wordt voor begin van de opleiding gegeven. Heb je tijdens een opleiding al gewerkt met loswerken en lange lijnen of heb je al lessen gevolgd? Neem contact op voor vrijstelling. Heb je het eerste jaar gevolgd van de opleiding Paardentaal Vertaald heb je vrijstelling.

 

 

Klanten vertellen

Google Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 19 beoordelingen
Facebook Beoordelingen
js_loader
Monique de Hont

Monique de Hont

NaturalHorseMo

Monique de Hont, geboren in 1975 te Dongen, ontdekte haar passie voor paarden op jonge leeftijd en begon haar reis als paardentrainer op een dressuurstal. Rond haar veertiende vormde Eefje, een pittige haflinger, een keerpunt in haar leven en bracht haar in contact met een nieuwe benadering van paarden, aangezien paardentaal destijds nog niet zo bekend was. Ze verdiepte zich in paardengedrag door veel te lezen en urenlang naar kuddes paarden te kijken. Haar carrière als paardengedragstrainer begon min of meer per toeval vanwege bezuinigingen in de zorg, waar ze eerder werkte. Monique volgde diverse cursussen en behaalde uiteindelijk haar diploma als paardengedragstrainer. Ze verbreedde haar kennis met trainingen bij gerenommeerde instructeurs, waaronder centered riding bij Magreet Bouwmeester en Technisch Trainen aan de Takt Academie van Mireille den Hoed. Haar fascinatie voor gedragsproblemen zowel naast als op het paard bleef groeien. Met 8 jaar ervaring heeft Monique haar eigen succesvolle bedrijf, Natural HorseMo, opgebouwd en haar motivatie blijft onverminderd: werken vanuit de taal van het paard blijft voor haar een geweldige ervaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


No, thanks!