Gedragstraining met een Monty Roberts halster

door | apr 1, 2024 | Blog | 0 Reacties

Veilige Lange lijnen om mee te werken.

Ik werk altijd met de welbekende Monty Roberts trainingshalsters, of te wel het dually halster. Voor mijn werk zijn goede halsters en lijnen een must. Ik moet veilige spullen hebben gezien ik vaak met gevaarlijke paarden werk. Nouja, gevaarlijke paarden, paarden met probleemgedrag. Je kan je geen schuivend halster, lijn die brand in je hand of lijnen die verstrikt raken veroorloven met het trainen van deze paarden. Iedere gedragstrainer of iedereen die veel met moeilijke paarden werkt zal weten dat je niet alles kan voorkomen. Hoe voorzichtig je ook werkt en hoeveel ervaring je ook hebt, er zijn altijd momenten waar je net goed weg komt. En soms net niet.

Training loopt goed af.

Laat ik een voorbeeld geven. Ik zet een haflinger voor de, voor mij eerste keer, aan de dubbele lijnen. Ik heb haar eerst getest op een lijn achter de benen maar hier gaf ze niets om. De haflinger is een jaar of vijftien dus ze heeft al veel gezien in haar leven vermoed ik. Maar gezien haar heftige karakter ben ik voorbereid en heb ik een stuk weide afgezet met lint. Ik zet haar aan de lange lijnen en binnen vijf seconde is ze weg. Ik heb de meest heftige paarden aan de lange lijnen gehad. Maar deze haflinger presteert het dat ik de lijnen los moet laten. Ze ging door het lint (letterlijk en figuurlijk) en het zal een halve seconde geweest zijn dat de lijnen langs mijn benen gleden als een slang. In die ene seconde hoop ik dat ik inderdaad aan de goede kant van de lijnen was gaan staan zodat de lijnen niet om mijn benen heen zouden gaan draaien. En ik hoop dat de lijnen niet in een kluwen raken waardoor ik ook verstrikt zou geraken. In de slechtste scenario’s van beide vragen zou ik aan mijn voeten heel het weiland rond gesleurd worden en om de paar meter een paaltje geraakt hebben. Het zou er slecht uitzien. Maar terwijl ik dat denk glijden de lijnen als een slang zo glad langs mijn benen en volgen ze de haflinger die in volle galop de weide rond gaat. Ik wist dat mijn lijnen te vertrouwen waren. Maar dan nog op zo’n moment wordt weten even vervangen met hoop. Je moet altijd kunnen vertrouwen op de spullen waar je mee werk.

Training loopt slecht af.

Een paard moet leren trailerladen op een manier dat de eigenaresse dit zelf zou kunnen gaan doen. Het trailerladen is voor dit paard geen probleem dus het enige is leren blijven staan of zelfstanding de trailer inlopen zodat de eigenaresse zelf de buis kan gaan doen. Ik doe de klep van mijn auto open en zie mijn lijn liggen. Even twijfel ik of ik mijn lijn zou pakken. De eigenaresse moet het leren dus we gebruiken haar leadrope, dus laten we daarmee trainen. Na even trainen vraag ik de eigenaresse iets te halen en pak ik het paard over. Het paard loopt met mij de trailer in, ik doe de lijn om de buis en heb grote lussen. Iets waar ik altijd heel precies in ben. Het paard loopt rustig maar gestaagd achteruit en ik vraag wat druk op de lijn om te checken of hij daarop naar voren komt. Dat doet hij en ik ben mij ten volle ervan bewust dat er enorm veel druk op deze hefboomwerking zit van de lijn om de buis. En dat ik moet uitkijken. Mee dat ik dat denk loopt het paard weer achteruit. Ik vraag weer het paard naar voren, het paard komt niet en ik haal mijn linker hand terug. Ik kijk naar mijn hand. De top van mijn duim is eraf. Ietwat onthand, of beter gezegd ontduimd, loop ik de klep af en zie de top van mijn duim een stuk verder buiten de trailer op het grind liggen. Was dit gebeurd als ik de lijn uit mijn auto had meegenomen? Ik denk het niet. Ik werk daar zoveel mee, plus het is plat en dit was een ronde lijn. Eigenlijk werk ik nooit meer met een andere lijn en gelukkig is dat voor al mijn klanten geen probleem.

Monty Roberts trainingshalster.

Goed materiaal is enorm belangrijk. Ik ben helemaal fan van de halsters en lijnen van Monty Roberts. De halsters verschuiven niet en gaan een levenslang mee. Zo ook de lijnen. Daarbij branden de lijnen niet snel in je hand en raken ze niet in een kluwen tijdens lange lijnen in een roundpenn.Het dually halster van Monty Roberts geeft heel duidelijk druk over heel het halster en lost de druk net zo groot. Hierdoor leert een paard van de druk afkomen zonder dat het pijn doet. langrijk en ik vond het erg jammer dat de halsters en lijnen van Monty Roberts steeds moeilijker te verkrijgen zijn. Daarbij begreep ik niet waarom het zo duur moest zijn. Het idee ontstond om deze zelf te gaan verkopen. Het was een hele weg maar we mogen ze nu via onze webshop verkopen. Helaas is de prijs niet hoog wegens winstmarge maar de invoerrechten zijn dermate gestegen dat ze tot die prijs komen. Toch ben ik blij en ook wel vereerd dat we deze halsters en lijnen verkopen via onze webshop. Want ik sta achter de werking en de kwaliteit. Deze halsters werken echt alleen op druk en niet op pijn zoals bijvoorbeeld een touwhalster dat wel doet.

Into pressure.

Paarden zijn van nature tegen de druk in. Duw je een paard gaat het terug duwen. Trek je aan het paard gaat het terug trekken. Wij mensen hebben het precies andersom! Loopt een paard langzaam nemen we het paard mee op sleeptouw. Dus trekken we het paard vooruit door continu druk op de lijn te hebben gaat het paard steeds langzamer lopen tot ze bijvoorbeeld de trailer uitvliegen. Paarden die steigeren tijdens het trailerladen is meestal dat men is gaan terug trekken om ze tegen te houden. Op deze druk gaan ze zo hangen dat ze zelfs gaan steigeren. Ben je jezelf er niet van bewust dat je druk hebt op de lijn, hoe klein dan ook, ga dan niet een veulen aan een halster lopen. Druk zal het stilstaan triggeren. En verhoog je de druk zal het veulen overgaan tot steigeren, Daarin nog steeds de druk voelend laat het zich achterover vallen. ‘Welk veulen zou zich nou in hemelsnaam zo achteloos achterover werpen?’ hoor ik je denken. Dat is het instinct van een prooidier. Iets wat wij ons niet kunnen voorstellen. Dit gebeurt in een split second, met een kracht der natuur waarin wij ons niet meer kunnen verplaatsen. Deze reactie zit zo diep in het instinct dat het paard zonder besef, en tijd voor besef, handelt.

Leren van de druk afkomen met een Monty Roberts dually halster.

Ieder paard moet leren van de druk af te komen, op welke leeftijd dan ook. En daar zijn deze halsters ideaal voor. Ik gebruik ze pas vanaf 2.5/ 3 jaar. Tijdens het inrijden leren we ook het paard eerst sturen aan de dubbele lijnen. Dit doen we ook met dit halster want in het begin proberen ze tegen te duwen. Dat zou toch pijnlijk zijn met een bit in. De eerste weken met een ruiter op de rug wordt er ook met dit halster gereden. Is het paard van de druk af dus heeft het leren sturen en remmen kan over gegaan worden op een bit of bitloos hoofdstel.

Klanten vertellen

Google Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 15 beoordelingen
Facebook Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 34 beoordelingen
js_loader
Monique de Hont

Monique de Hont

NaturalHorseMo

Monique de Hont, geboren in 1975 te Dongen, ontdekte haar passie voor paarden op jonge leeftijd en begon haar reis als paardentrainer op een dressuurstal. Rond haar veertiende vormde Eefje, een pittige haflinger, een keerpunt in haar leven en bracht haar in contact met een nieuwe benadering van paarden, aangezien paardentaal destijds nog niet zo bekend was. Ze verdiepte zich in paardengedrag door veel te lezen en urenlang naar kuddes paarden te kijken. Haar carrière als paardengedragstrainer begon min of meer per toeval vanwege bezuinigingen in de zorg, waar ze eerder werkte. Monique volgde diverse cursussen en behaalde uiteindelijk haar diploma als paardengedragstrainer. Ze verbreedde haar kennis met trainingen bij gerenommeerde instructeurs, waaronder centered riding bij Magreet Bouwmeester en Technisch Trainen aan de Takt Academie van Mireille den Hoed. Haar fascinatie voor gedragsproblemen zowel naast als op het paard bleef groeien. Met 8 jaar ervaring heeft Monique haar eigen succesvolle bedrijf, Natural HorseMo, opgebouwd en haar motivatie blijft onverminderd: werken vanuit de taal van het paard blijft voor haar een geweldige ervaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


No, thanks!