...

Ik laat zien dat ik het paard zie! En daar begint de magie!

door | mei 25, 2024 | Blog | 0 Reacties

Vele paarden worden ingereden door ze in een roundpenn rond te laten lopen. Sommige paarden lopen na de vierde keer met ruiter al ‘aan de teugel’. Niets is natuurlijk minder waar. Geen één jong paard kan zodanig in balans lopen dat het kloppend nageeflijk loopt. Kloppend, want het paard via de teugel naar beneden vragen kan iedere boerenlul. Vele paarden worden op deze manier ingereden en de paarden die niet zo handig zijn of het niet pikken komen bij mij terecht. Zo ook de paarden op latere leeftijd die vastlopen omdat de vraag niet meer klopt met de biomechanica van het paard. Ze staken, steigeren, laten zich achterover vallen of vluchten in blinde paniek. De redenen zijn variërend van disbalans, een slecht passend zadel tot overvraagt in de sport.

De eigenaren komen vaak bij mij na een lange zoektocht. En ik doe echt niets geks! We nemen eerst het management onder de loep. Daarna werken we met het paard zonder ruiter zodat het paard een ander balanspunt leert aan te nemen. Dan gaat de ruiter in het zadel. En hier kom ik altijd op het punt van luisteren!

Sommige paarden vertonen al stress signalen als de eigenaar een cap op heeft. Sommige als de ruiter op hun rug zit. Voor mij maakt het niet uit. Het paard bepaald het tempo en ik volg. Nog belangrijker, ik laat zien dat ik het paard zie! En daar begint de magie! Want zodra het paard in de gaten heeft dat ik hem zie begint hij het duidelijk te maken. Hij vindt het spannend als we hupsen om in het zadel te gaan. Of hij vindt het spannend als de ruiter zit. Hij heeft geen idee hoe hij weg moet stappen met de ruiter op zijn rug. Ik vraag alles in kleine stapjes en het paard leert ‘ik mag het tempo bepalen’. Dat is zo belangrijk!
Dit geeft zo’n opluchting bij het paard. Ze leggen hun hoofd tegen mij aan, ze maken vreemde kaakbewegingen alsof ze gaan geeuwen of ze moeten de lijn hebben om op te knabbelen.

Sommige paarden zijn zo uit balans dat ze geen idee hebben hoe ze eerst voor weg moten stappen. Sommige paarden durven de eerste stap niet te zetten omdat ze zoveel pijn aan een slecht passend zadel hebben ervaren. Sommige paarden lopen juist gelijk weg omdat ze zijn ingezet voor barrelraces. Een paard dat niet durft te lopen vraag ik een stapje te doen. Een paard die altijd vooruit gejaagd is vraag ik even stil te staan. 

Wat ik vooral mooi vind is de communicatie naar mij maar ook naar de ruiter. De meeste paarden kijken om en snuffelen aan de laars van de ruiter. Daarnaast verschijnt er een trots al ze zelf initiatief hebben genomen om te gaan lopen. Het is een samenwerking. Ik daag het paard uit met de zekerheid dat hij het kan. Het paard neemt de stap schoorvoetend en ontdekt dat het inderdaad heel de wereld aankan!

Het is voor een paard niet vanzelfsprekend om een ruiter te dragen. Vergelijk het met dat je een papiertje van de grond raapt. Doe dit ook met een kind in je nek. Het gaat wel alleen je balanspunt verandert.

Hoeveel paarden worden gekenmerkt als stout? Of, blijven oefenen dan gaat hij het wel leren? Of, ik heb pijn in mijn schouders omdat hij niet normaal doet?

Ik denk dat er nergens zoveel over de grenzen van het paard gegaan wordt als onder het zadel.

Klanten vertellen

Google Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 15 beoordelingen
Facebook Beoordelingen
js_loader
Monique de Hont

Monique de Hont

NaturalHorseMo

Monique de Hont, geboren in 1975 te Dongen, ontdekte haar passie voor paarden op jonge leeftijd en begon haar reis als paardentrainer op een dressuurstal. Rond haar veertiende vormde Eefje, een pittige haflinger, een keerpunt in haar leven en bracht haar in contact met een nieuwe benadering van paarden, aangezien paardentaal destijds nog niet zo bekend was. Ze verdiepte zich in paardengedrag door veel te lezen en urenlang naar kuddes paarden te kijken. Haar carrière als paardengedragstrainer begon min of meer per toeval vanwege bezuinigingen in de zorg, waar ze eerder werkte. Monique volgde diverse cursussen en behaalde uiteindelijk haar diploma als paardengedragstrainer. Ze verbreedde haar kennis met trainingen bij gerenommeerde instructeurs, waaronder centered riding bij Magreet Bouwmeester en Technisch Trainen aan de Takt Academie van Mireille den Hoed. Haar fascinatie voor gedragsproblemen zowel naast als op het paard bleef groeien. Met 8 jaar ervaring heeft Monique haar eigen succesvolle bedrijf, Natural HorseMo, opgebouwd en haar motivatie blijft onverminderd: werken vanuit de taal van het paard blijft voor haar een geweldige ervaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


No, thanks!