Hoe Leiderschap Zilver Transformeerde: Een Paardentrainingsverhaal

door | okt 19, 2023 | Blog | 0 Reacties

Zilvers Eerste Dagen en Training bij Onze Stal

Zilver heeft intern op onze trainingsstal gestaan. Hij had jaren in een box doorgebracht en kwam eerst naar ons om gesocialiseerd te worden voordat hij naar zijn nieuwe eigenaresse Anne zou gaan. Zilver is een prachtig zwart dier met een witte bles. Tijdens zijn interne training hangt hij met vier benen aan Klaver, een lieve bruine merrie. Ik rij Zilver met Klaver in de bak want hen scheiden is echt teveel in een keer.

Omgaan met Zilvers Verlatingsangst

Nu, een paar jaar later, stap ik uit mijn auto, op weg naar de wei van Anne en Zilver. Zilver heeft verlatingsangst en wordt druk als hij zonder zijn shetlander vriendin naar de buitenbak loopt, aan de overkant van de straat. Verlatingsangst kan voor een hele intensieve training zorgen dus ik ben voorbereid. Ik loop met Zilver over straat, richting de buitenbak. Ik hou hem scherp in de gaten. Wanneer krijgt hij spanning en wanneer moet ik terug lopen. Want bij verlatingsangst kan het paard zo hoog in de energie komen dat hij het niet meer kan afvloeien. En dat is super onhandig als je ergens over straat loopt. Maar dat punt ben ik steeds voor. Eigenlijk reageert hij gelijk goed op de kaders die ik geef. Denk aan het niet voorbij mij lopen, halthouden en een stapje terug. Vooral het negeren van zijn heftig gedrag. Ik ben echt een aantal keer groot geweest in mijn gebaren dat hij bijvoorbeeld stil moet blijven staan. Of dat hij echt niet voorbij mag lopen. Dit doe ik zonder emotie. Al snel verandert Zilver in een rustig volgzaam paard.

Het Belang van Leiderschap voor Zilver

Dit is geen verlatingsangst. Dit is een paard die denkt ik moet leiden maar hij wordt al zenuwachtig bij de gedachten alleen al! Nu ik hem kader en het leiderschap overneemt lijkt hij opgelucht en loopt braaf al volgend mee. Ik leg Anne uit dat een paard vanuit het instinct, dus overleven, altijd checkt of jij hoger staat of niet. Dit is immers zijn overleving. Als hij Anne ziet als leider maar Anne laat zich door iedereen, inclusief Zilver verplaatsen, dan brengt dit weinig veiligheid met zich mee. Zilver voelt zich geroepen om de leiding over te nemen en krijgt een functie waar hij aardig zenuwachtig van wordt. Want hij is nu “president” van heel de wereld! Hij moet alle belangrijke beslissingen nemen en het leven van heel de kudde (dus heel de wereld) hangt af van zijn inschatting of iets veilig is of niet. Zodra Zilver merkt dat hij ontslagen is uit zijn functie als “president” is hij zo mak als een lammetje.

Anne is helemaal gelukkig dat ze met haar Zilver kan gaan rijden in de buitenbak van de overbuurvrouw. Wat leiderschap al dan niet doet met een paard…

Klanten vertellen

Google Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 15 beoordelingen
Facebook Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 34 beoordelingen
js_loader
Monique de Hont

Monique de Hont

NaturalHorseMo

Monique de Hont, geboren in 1975 te Dongen, ontdekte haar passie voor paarden op jonge leeftijd en begon haar reis als paardentrainer op een dressuurstal. Rond haar veertiende vormde Eefje, een pittige haflinger, een keerpunt in haar leven en bracht haar in contact met een nieuwe benadering van paarden, aangezien paardentaal destijds nog niet zo bekend was. Ze verdiepte zich in paardengedrag door veel te lezen en urenlang naar kuddes paarden te kijken. Haar carrière als paardengedragstrainer begon min of meer per toeval vanwege bezuinigingen in de zorg, waar ze eerder werkte. Monique volgde diverse cursussen en behaalde uiteindelijk haar diploma als paardengedragstrainer. Ze verbreedde haar kennis met trainingen bij gerenommeerde instructeurs, waaronder centered riding bij Magreet Bouwmeester en Technisch Trainen aan de Takt Academie van Mireille den Hoed. Haar fascinatie voor gedragsproblemen zowel naast als op het paard bleef groeien. Met 8 jaar ervaring heeft Monique haar eigen succesvolle bedrijf, Natural HorseMo, opgebouwd en haar motivatie blijft onverminderd: werken vanuit de taal van het paard blijft voor haar een geweldige ervaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


No, thanks!