Eenjarige opleiding nu ook te volgen in Gelderland!

door | mei 14, 2024 | Blog | 0 Reacties

Paarden die tijdens het rijden bokken, staken, steigeren of rennen.

Zijn ze eigenwijs? Hebben ze geen zin?  Is het paard nou eenmaal zo? Dat doet hij als hij iets moeilijk vind. Tal van excuus hebben we de laatste decennia gemaakt om maar te zorgen dat het bij het paard ligt en wij onze zin kunnen doordrammen.  Ik vergeet nooit meer dat ik in een bak stond voor een paard terwijl er andere ook in de bak reden. De eigenaresse van deze zogezegde Grand Prix stal kwam kijken en vroeg aan een amazone ‘Dit is beter he?’.  De amazone verzuchtte.  ‘Ja zeker!. Nu kan ik gewoon mijn teugels houden en heb geen pijn in mijn armen’. Het paard die onder deze amazone liep bleek erg te gaan hangen in de teugel. Nu had de staleigenaresse bijzetteugels aangedaan.  Deze forceren het paard in diezelfde valse knik maar nu kon het paard steunen zonder dat de amazone hier last van had. Ik zal hier misschien lezers gaan verliezen maar met de kennis die in deze tijd beschikbaar is, hoe dan? Hoe kan je een paard dit aandoen? De amazone kan nu oefeningen vragen aan het paard die onmogelijk waren maar dat mag het paard mooi zelf regelen.

Paarden die kortsluiting krijgen.

Het boven genoemde paard kan misschien compenseren en ondanks de disbalans en de roofbouw op zijn lichaam alsnog de oefeningen uit gaan voeren en hoog in de sport eindigen. Merendeels doet dit. Een kleine groep krijgt error. Eigenlijk krijgen ze allemaal op een moment error maar er is een kleine groep die zich er niet doorheen laat dwingen. Deze paarden komen vaak bij mij terecht. Ik train deze paarden eerst zonder ruiter. Daarna blijf ik ze op de grond trainen met ruiter. Het paard mag zelf aangeven wat het aan kan. Met ruiter beginnen ze altijd maar met een paar stapjes. Zou ik ze doorvragen dan gaan ze voor de zoveelste keer over hun grenzen. precies wat ik niet wil. Ik vraag één stapje. Sommige gaan terug hangen, sommige zetten alleen een achterbeen bij, andere lopen zo door dat ik ze moet opvangen voor een halt. Eenmaal door dat er naar hen geluisterd wordt verandert het paard. Ze uiten veel stress voor de lijn te pakken of rare kauwbewegingen maken. Mijn taak is om te zorgen dat ze iedere pas in balans zijn. Met andere woorden, ik vang het paard op als het voor zijn gevoel omvalt. Het is een prachtig proces om te zien hoe het paard steeds zelf beslist om verder te gaan lopen tot zonder problemen en zelfs wat overmoedig heel de bak door gaat. De ruiter moet hierin meegenomen worden.

Eenjarige opleiding.

Omdat hier zoveel behoefde voor is wilde ik deze techniek verweven met twee weekenden van de opleiding Gedragstrainer Paardentaal Vertaald. Maar dit was te ambitieus. Er is zoveel te leren om ervoor te zorgen dat de balans van het paard wel klopt dat het niet in twee weekenden past. Maar ik vind het te belangrijk om te laten en zo is de eenjarige opleiding gedragstrainer Paardentaal Vertaald – Onder het zadel ontstaan. Zeven weekenden worden de studenten onder gedompeld in de biomechanica van het paard. Wat is nou echt nageeflijk? Hoe zie je dat een paard pijn heeft? Hoe win je het vertrouwen terug van het paard? Een supergave opleiding voor mensen die zelf dit probleem hebben of mensen die dit als (extra) expertise willen hebben. De student kan na het juist afronden van de opleiding verzekeren als instructeur. Maar ook kan de student de vrijwillige variant volgen. Dat zijn er geen verplichtingen en examens.

Locatie Gelderland.

Wij staan ook ieder jaar op Equiday en er is daar veel vraag voor de opleiding in Gelderland. Voor onze opleidingen is een binnenbak een pre. Daarbij staat paard vriendelijkheid hoog in het vaandel. Zo komen we bijvoorbeeld ook bij manege Molenschot. Een kleinschalige manege, onze eigen locatie en nog een paar locaties waar het paardenwelzijn ook hoog staat. Nu werd ik bericht door iemand in de buurt van de Veluwe en het bleek dat deze een prachtige paarden locatie heeft. De stal heet Second Change Horses. We zijn er met niveau 2 geweest en we hebben genoten van de rondleiding in het begin van de dag. Het was ooit een sjieke springstal maar nu stonden er paddocks in de eb en vloed bodem. Shetlanders in de stapmolen waar de stapmolen is uitgehaald. Paarden die wegens gebreken niet verkoopbaar zijn lopen daar heerlijk van hun nog niet eens zo’n oude dag te genieten. Een top plek! We zijn om tafel gegaan en we mogen de eenjarige opleiding Gedragstrainer Paardentaal Vertaald – Onder het zadel –  daar opstarten! Ze hebben een binnenbak en voldoende paddocks en/of stallen om de eigen paarden tijdens de opleidingsweekenden te stallen! Zo mooi als mensen de handen ineen kunnen slaan voor het paardenwelzijn! Wij zijn heel blij met deze kans! Jij Ook? Stuur gerust een mail voor vragen!

 

 

Klanten vertellen

Google Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 15 beoordelingen
Facebook Beoordelingen
5.0
Gebaseerd op 34 beoordelingen
js_loader
Monique de Hont

Monique de Hont

NaturalHorseMo

Monique de Hont, geboren in 1975 te Dongen, ontdekte haar passie voor paarden op jonge leeftijd en begon haar reis als paardentrainer op een dressuurstal. Rond haar veertiende vormde Eefje, een pittige haflinger, een keerpunt in haar leven en bracht haar in contact met een nieuwe benadering van paarden, aangezien paardentaal destijds nog niet zo bekend was. Ze verdiepte zich in paardengedrag door veel te lezen en urenlang naar kuddes paarden te kijken. Haar carrière als paardengedragstrainer begon min of meer per toeval vanwege bezuinigingen in de zorg, waar ze eerder werkte. Monique volgde diverse cursussen en behaalde uiteindelijk haar diploma als paardengedragstrainer. Ze verbreedde haar kennis met trainingen bij gerenommeerde instructeurs, waaronder centered riding bij Magreet Bouwmeester en Technisch Trainen aan de Takt Academie van Mireille den Hoed. Haar fascinatie voor gedragsproblemen zowel naast als op het paard bleef groeien. Met 8 jaar ervaring heeft Monique haar eigen succesvolle bedrijf, Natural HorseMo, opgebouwd en haar motivatie blijft onverminderd: werken vanuit de taal van het paard blijft voor haar een geweldige ervaring.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


No, thanks!